Meat Loaf - Paradise by the Dashboardlight

Meat Loaf, geboren Marvin Lee Aday is een Amerikaanse rock and roll zanger en acteur. Hij werd vooral bekend door zijn rockhit Paradise bij the Dashboardlight van zijn album Bat out of Hell (1977), die hij zong met Ellen Foley. De teksten en muziek zijn van Jim Steinman.
Meat Loafs optredens worden gekenmerkt door theatrale acts. In een interview zei hij: De meeste rickbands denken dat het voldoende is gewoon hun liedjes te spelen. Ik niet. Mensen moeten meegesleept worden in een drama. Ieder hoekje van het podium moet worden benut (...). Een beetje op en neer springen is niet genoeg. Je moet alles uit de kast halen en je inleven in een rol, elke dag weer.

Bat Out of Hell is het tweede album uit 1977 van zanger Meat Loaf.
Het  album bevat muziek van een bombastische en Wagneriaanse stijl. Toen Jim Steinman en Meat Loaf dit album aan muziekmaatschappijen voordroegen stuitten ze op veel problemen om iemand te vinden die het wilde produceren. Gitarist Todd Rundgren hoorde dit en hij besloot onmiddellijk dat hij het album wel wilde produceren. Rundgren vroeg eerst een slordige 45.000 dollar voor het produceren van albums maar dit ketste af omdat dit te hoog was voor dit project. Hij ging akkoord met een percentage van de opbrengst, waardoor hij er alsnog een klein fortuin mee maakte. Er werd voor gekozen om het album in zijn geheel op te nemen en niet ieder nummer apart. Het kostte wat moeite om een label te vinden en uiteindelijk werd dat Cleveland International Records.

Het album was niet direct een hit; het moest groeien. Per jaar worden er ongeveer 200.000 exemplaren van Bat Out of Hell verkocht en worden er wereldwijd circa 40 miljoen exemplaren van verkocht. Alleen al in Amerika zijn dat er 16 miljoen en meer 1.5 miljoen albums in Australie (zélfs na de hertelling van de lijsten in november 2006, stond het op nummer 41 van de Australian Recording Industry Assocation). Hiermee werd het het bestverkochte album aller tijden. Het stond maar liefst 474 weken op de Engelse hitlijst, vlak achter Fleetwoord Macs Rumours die er 478 weken op stond. Op de lijst vanThe 500 Greatest Albums of All Time van het tijdschrift Rolling Stone, stond dit album in 2003 op de 343ste plaats. Het is ook een van slechts twee albums die nooit van de Engelse top 200-hitlijst is afgehaald en is daarmee het langstgenoteerde ter wereld.

Het hoesontwerp van dit album staat op naam van Jim Steinman en is geïllustreerd door Richard Corben. Het album is opgedragen aan Wesley en Wilma Aday (Meat Loafs ouders) en aan Louis Steinman.

In 1993 kwam er een vervolg op dit album Bat Out of Hell II: Back into Hell (met een omslag vanMichael Whelan die zich liet inspireren door de eerste omslag), waarop ook de hitsingle I’d Do Anything for Love (but I Wo’nt Do That) staat. Het tweede vervolg, Bat Out of Hell III: The Monster Is Loose, kwam in oktober 2006 uit.

De uitdrukking "Bat out of Hell" is niet ontstaan door het album of het nummer; het zou afgeleid kunnen zijn van het Griekse toneelstuk De Vogels van Aristophanes, die dit zo'n 414 jaar voor Christus schreef. Men nam aan dat hierin al een eerste verwijzing was naar een vleermuis uit de Hel:

Vlakbij het land van de Sciapodes is een moeras, waar vanaf de rand de ongewassen Socrates de zielen van de mensen oproept. Op een dag kwam Pisander naar zijn ziel kijken, die hij daar achterliet toen hij nog leefde. Hij offerde een klein slachtoffer, een kameel, door het de keel door te snijden en deed, in navolging van Odysseus, een stap achteruit. Toen kwam de vleermuis Chaerephon vanuit de hel omhoog om het bloed van de kameel te drinken.

Klik hier voor de song.

X
Loading