Shocking Blue - Venus

 

Venus was het eerste gekregen of zelfgekochte plaatje wat ik had. Ik geloof in december 1969 met Sinterklaas. Het kan natuurlijk daarom niet ontbreken. Maar ook dat dit nummer het eerste Nederlandse nummer (en groep)  was wat in de VS op EEN heeft gestaan.

De groep werd in 1967 opgericht door Robbie van Leeuwen, die naar eigen zeggen bij The Motions aan zijn plafond was gekomen en een groep in de steigers wilde zetten waar hij internationaal meer kansen zag. Van Leeuwen rekruteerde de groepsleden uit diverse hoeken van de Haagse beatscene en koos in eerste instantie voor een zanger, Barry Hay, die net The Haigs had verlaten. Hay paste echter en van Leeuwen sprak de historische woorden: Hier zul je spijt van krijgen (citaat van Barry Hay op NCRV-televisie). Uiteindelijk werd Fred de Wilde zanger en werd er een LP voor Polydor opgenomen. Het album scoorde met als eerste single Love is in the air matig.

Een jaar later stapte Shocking Blue over naar het pas opgerichte Pink-Elephant-label van Dureco. De eerste plaat die op dat label uitkwam, was Lucy Brown is back in town. De single deed het aardig in de Top 40. Toen De Wilde halverwege 1968 een oproep kreeg voor militaire dienst, besloot van Leeuwen dat hij zijn groep wilde volledigen met een zangeres. In eerste instantie werd gedacht aan Annet Hesterman, maar zij bleek net een contract met een manager te zijn aangegaan en bedankte. Later was ze nog korte tijd de zangeres van de Groningse Ro-d-ys. In Loosdrecht stuitten van Leeuwen en manager Cees van Leeuwen op Mariska Veres, die daar optrad met de The Motowns tijdens een feestje van de Golden Earring. Via haar moeder werd het contact gelegd, en de rest is geschiedenis.

Schocking Blue werd de eerste Nederlandse groep die een nummer 1-hit in de Bilboard Hot 100 van de VS behaalde met de single Venus.
De groep scoorde nog vele andere hits en ging in 2975 uit elkaar. In 1979 werd een poging tot een reunie gedaan, maar die duurde maar ongeveer 2 jaar. Schocking Blue herrees in een nieuwe samenstelling in 1993 met Mariska Veres, maar zonder Robbie van Leeuwen. Deze formatie bleef optreden tot aan het overlijden van Matiska Veres in december 2006.

Venus

Venus was de vierde hitsingle van de Nederlandse popgroep Shocking Blue.
Het nummer werd geschreven door Robbie van Leeuwen die in 1967 de Haagse beatgroep The Motions verliet en Shocking Blue oprichtte. De singel kwam in 1969 uit en behaalde de vijfde plaats in de Veronica Top 40. In 1970 werd het nummer uitgebracht in Amerika op het label van Colossus Records. Venus werd vervolgens de eerste #1 hit van een Nederlandse artiest of groep in de Billboard Top 100 in Amerika. Naar aanleiding daarvan werd de single opnieuw uitgebracht in Nederland waardoor het een paar jaar later wederom een Top 04-hit werd. In 1986 scoort de Engelse meidengroep Bananarama in Nederland en top 5-hit met Venus en in de Verenigde Staten halen ze de hoogste positie. Dat was intussen de derde keer dat het nummer op nummer 1 kwam in Amerika. Na Shocking Blue had ook Stars in 45 met een medley waarin Venus voorkwam, in 1981 een Amerikaanse nummer 1-hit gescoord. Tot nu toe is Venus het enige popnummer dat op die staat van dienst kan bogen.

De basis vn het liedje is al een stuk ouder dan 1969. Van Leeuwen baseerde de compositie op die van The Big uit 1967. Waarom de componist van The Banjo Song, Tim Rose, destijds geen rechtszaak tegen van Leeuwen is begonnen blijft onduidelijk. Feit is, dat Rose de traditional Hey Joe had opgenomen en de royalties opstreek voor het arrangement, terwijl de rechten waren vastgelegd door ene Billy Roberts. Daarbij komt, dat het lenen van melodieen in de folk-scene waar Rose uit voortkwam niet ongebruikelijk was. Zelfs een grootheid als Bob Dylan nam oudere melodieen over voor nieuwe composities. Zo is de melodie van het beroemde Blowin in the Wind gebaseerd op de traditinal No More Auction Block For Me.

Het beginakkoord van Venus is een B7sus4, zoals ook te horen is in het intro van Pinball Wizard van The Who uit de rockopera Tommy. In een radio-interview in de jaren 60 legde van Leeuwen uit hoe die unieke sound van intro tot stand kwam: het was een mix van een akoestische gitaar en een Fender Telecaster elektrische gitaar, waarbij hij op de laatstgenoemde gitaar alleen gebruik maakte van het hlas-element.

Luister en kijk hier naar naar Venus van Shocking Blue.

 

X
Loading