Pink Floyd - Shine On You Crazy Diamond

Pink Floyd is een Engelse rockband die vroege erkenning kreeg voor zijn psychedelische rockmuziek. De groep evolueerde tot pioniers van de progressieve rock en symfonische muziek. Pink Floyd is bekend door zijn filosofische songteksten, klassieke rockcomposities, experimenten met geluid, grafisch en artistiek vernieuwende hoesontwerpen en niet in de laatste plaats door vele spectaculaire live-concerten.

Als een van meest succesvolle en invloedrijke bands in de rockmuziek verkocht Pink Floyd wereldwijd meer dan 300 miljoen albums. Syd Barret, Rodger Waters en het latere bandlid David Gillmore kenden elkaar van school in Cambridge, terwijl de overige leden Mason en Wright samen met Roger Waters architectuur studeerden aan het Polytechnic in Regent Street in Londen.

Pink Floyd had in de late jaren 60 aanvankelijk bescheiden succes als een psychedelische band die indertijd nog geleid werd door Syd Barret. Barrets toenemende onbetrouwbaarheid en zijn moeizame gedrag dwongen de overige bandleden om een nieuwe gitarist en leadzanger toe te voegen. Dat werd David Gillmore, die Syd Barret later helemaal zou vervangen. Na het vertrek van Barret werd zanger en basgitarist Roger Waters langzaam bandleider en belangrijkste songwriter. Dit leidde tot enkele wereldwijd bekende albums zoals Dark Side of the Moon (1973), Wish You Were Here (1975), Animals (1977) en The Wall (1979).

Tijdens de opnames voor The Wall ontstonden de eerste scheurtjes in de groep. Het volgende album, The Final Cutt, was in feite al een soloproject van Waters, met enige assistentie van Gillmore. In 1985 stopte Waters er ook mee en leek het voorbij, maar in 1986 besloten Gillmore en Mason tot een doorstart en later voegde Wright zich bij hen. Dit zeer tegen de zin van Waters, waarna rechtzaken volgden over de naamvoering Pink Floyd. Waters verloor. Het overgebleven trio maakte de albums A Momentary Lapse of Reason in 1987 en The Division Bell in 1994, beide gevolgd door toernees.

Bob Geldof wist de groep inclusief Waters in 2005 bijeen te krijgen voor een optreden in het kader van het London Live 8 concert. Dit was het eerste optreden in de voltallige bezetting in 24 jaar. In februari 2006 verklaarde Gillmore tijdens een interview met de Italiaanse La Repubblica dat de band geen nieuw materiaal meer zal uitbrengen en geen tour meer zal houden. Echter de individuele bandleden sluiten niet uit om solo of in klein samenwerkingsverband verder te musiceren. Door het overlijden van Rick Wright in september 2008 werd een echte reunie onmogelijk.

 

Shine On You Crazy Diamond is een compositie van Pink Floyd toen de band nog als collectief opereerde. Nick Mason schreef niet mee. Pink Floyd zat in een lastig parket. Na hun eerste succesvolle album Dark Side of the Moon moest men met een muziekalbum komen welke dat succes minstens zou evenaren. Terwijl Dark Side nog hoog in de albumlijsten stond begon Pink Floyd met de opnamen voor diens opvolger in de Abbey Road Studios. De keus viel op de mogelijkheid de muziek langzaam te laten opkomen in een zogenaamde fade-in. De muziek bestaat uit een enkel akkoord. Een albumthema voor het conceptalbum vond men in nostagie, waarbij de nadruk kwam te liggen op ex-lid Syd Barret, die uit de band was gezet omdat hij vanwege zijn drugsproblemen niet meer te vertrouwen was. De voornaam SYD zit in de titel verwerkt, wat in eeerste instantie niet zo was. De oorspronkelijke titel was Shine On en werd dus later uitgerekt. Shine On was in de eerste fase ook een lange track, ze werd later gesplitst om het album te openen en sluiten. Het werd voor het eerst en laatst als een geheel gespeeld tijdens hun toernee in 1974 door Frankrijk. Daarna was het eigenlijk gedaan met het slotstuk, want dat is in populariteit later ver achter gebleven bij het eerste deel.

Shine On You Crazy Diamond is een suite in de popmuziek. Het bestaat uit secties, maar die worden achter elkaar gespeeld, ook toen er andere tracks tussen werden gezet. Shine On is daarmee een unicum. Door een fade-in als begin en overgang naar Welcome to the Machine aan het slot van het eerste gedeelte en een overgang vanuit Wish You Were Here en een fade-out als eind heeft het geen werkelijk begin en eind. De tweedeling op het album zou ervoor zorgen dat het werk zelden totaal werd gespeeld. Het eerste gedeelte verdiende de voorkeur. Dat de muziek gewild is, bleek uit het feit dat ook Pink Floyd zonder Waters het speelde, Gillmore speelde het op zijn soloconcerten en ook Waters bleef de secties 1 tot en met 5 spelen. Liefhebbers van progressieve rock beschouwen het nog steeds als een van de beste nummers, die de band heeft voortgebracht, terwijl het album Dark Side vele malen meer is verkocht dan Wish You Were Here. De delen 1 tot en met 5 komen daarbij jaarlijks aan bod in de Top 2000 ondanks het feit dat het nooit als single is uitgegeven. Het nummer staat sinds 2000 in die Top 2000 en schommelt daarin rond de 15e plaats.

Klik hier voor de uitvoering van Shine On You Crazy Diamond.

Toch een kleine aanvulling als herinnering aan de vele malen dat Gertie en Ik bij o.a. Krassenberg (?) waren om zonder te kopen de LP Meddle grijs te draaien. Met name het nummer One of these Days.
Klik hier voor One of these Days.

 

X
Loading