Indonesië 2016

Dit jaar was de keuze gevallen op onze oude kolonie Indonesie.

22 dagen rondreizen door Sumatra, Java en Bali. Een geweldig vooruitzicht. FOX had dit jaar de eer om ons rond te leiden over de eilanden van de "Stille Kracht". Het speelde mee in het achterhoofd...

 


DAG 1 Amsterdam - Medan.  Ca. 12.000 km /ca. 14 uur vliegen

Vertrek van Schiphol via Singapore met overstap van 1,5 uur door naar Medan op Sumatra. Lekker lang in het vliegtuig met een goede verzorging. Herkennen we al medereizigers?

 

DAG 2 Medan - Brastagi. Ca. 66 km / ca. 3 uur rijden

We komen aan in Medan. Eerst geld wisselen of pinnen in het drukke Medan. We kijken onze ogen uit hoe het verkeer hier zijn gang gaat. Er schijnen regels te zijn doch eerste regel is volgens ons dat je de overige moet vergeten… Wat een wit war. Via een mooie route rijden we verder door de bergen naar het leuke bergdorpje Brastagi op 1.400 meter hoogte, vooral bekend door de vele bloemen en het heerlijke tropische fruit. Nog even over de markt en wat fruit gekocht. Al het fruit had dezelfde kleur van de as van de nabijgelegen vulkaan die rook en as spuugt. Ook de eerste kennismaking met de oosterse keuken: rijst, (gebakken) nasi/bami, gado gado, soep, saté en natuurlijk sambal bij. Vroeg naar bed want we zijn een beetje moe met jetleg(?).

 


DAG 3 Brastagi - Tobameer. Ca. 160 km / ca. 6 uur

Vroeg eruit (alweer…), we vertrekken naar de Sipisopiso watervallen en het oude Batak-koningsdorpje Pematang Purba. Irna heeft hier gebruik gemaakt van het koninklijk toilet… en weet nu hoe het hier gaat met poepen en piesen. De koning was koning van de Bataks, een zeer grote stam van koppensnellers. In 1960 is de laatste kop gesneld en onze reisleider Parlin (Lien) was daar zeer trots op. Wel vriendelijke mensen.Via de hoogvlakte met mooie natuur en rijstvelden gaan we naar Prapat, aan de oever van het Tobameer, een zeer groot kratermeer. Vervolgens varen we verder naar het eilandje Samosir, waar we twee nachten verblijven met veel en harde regenval. Alle huizen en dus ook het hotel heeft golfplaten ergens of geheel als dak dus lang leven het geluid van de vallende regen (dus slecht in slaap kunnen komen). Het diner was lekker en wederom indonesisch… Dat krijg je bij het ontbijt, lunch en diner, en dat met sambal… geen wonder dat ze hier van die kleine oogjes hebben.

 


 

DAG 4 Tobameer. Lekker met de boot op het meer.

We bezoeken traditionele dorpen Tomok en Ambarita het eiland Samosir en ontmoeten de lokale bevolking. We begroeten elkaar met Horas!! De bevolking leeft hier nog volgens eeuwenoude tradities in combinatie met de moderne tijd. Geen gehaast en alles heel simpel en back 2 basic. We hebben een baakhuis van binnen bekeken; hoezo huis… Want een eenvoud met weinig moderne zaken (wel een TV). Het bezoek aan het schooltje was zeer leuk, gezamenlijk liedjes gezonden waarbij Irna zelf een indonesisch lied met de kinderen meezong. Ale beloning voor de kinderen snoep en koekjes; we waren voorbereidt. In de middag weer op de boot voor de lunch en op weg naar de 92m hoge waterval waar enkele van ons nog gezwommen hebben. 

  

DAG 5 Tobameer - Padang Sidempuan  Ca. 260 km / ca. 10 uur

Weer vroeg eruit (wanneer niet). Eerst weer met de boot naar het vaste land en weer in de bus. Via Parapat reizen we naar Padang Sidempuan. Onderweg zien we tal van ananas-, koffie- en cacaoplantages (en rijstvelden.)… We stoppen bij de zwavelbronnen van Sipoholon, heel bijzonder ligt dit vulkanisch complex midden in het stadje. Leven met vulkanisme op zijn top. Laat in het hotel.

 


 

DAG 6 Padang Sidempuan - Bukittinggi  Ca. 315 km / ca. 12 uur

Weer vroeg eruit… voor een lange busreis. We rijden door tropisch berglandschap naar Bojol, waar we de evenaar passeren in een beetje en enige regen overdag. Vervolgens door het zeer mooie en spectaculaire Panti natuurreservaat (waar nog steeds Sumatraanse tijgers leven maar natuurlijk mensenschuw (en dus niet gezien) naar Bukittinggi. Langzaam veranderen de huizen en wordt het iets moderner en meer “welvaart”. De riksja's verdwijnen uit het beeld en paard en wagens komen in beeld. Bukittinggi is een grote stad en logeren in een modern hotel. Voor het eerst anders gegeten dan rijst…

 


 

DAG 7 Bukittinggi (Minangkabau Hooglanden)

Na het ontbijt er snel uit voor een dagje in de buurt. Eerst naar het Singkarakmeer, een inmens groot kratermeer waar ook bezoek aan een marktje wordt gebracht. Wat een zooitje zeg, dat niet iedereen ziek is. Wij blijven met onze mond uit de buurt. Lunchen op zijn indonesisch en vervolgens naar het bekende Karbouwengat, een gigantische canyon met verbluffend uitzicht en apen. Terug in het hotel veel commotie omdat de vice-president van Indonesie op vakantie is in de buurt en de komende nacht met HEEL zijn gezelschap en familie in ONS hotel komt logeren. Volop veiligheid en controles. We konden niet echt vrij bewegen in ONS hotel… ’sAvonds naar een optreden van traditionele lokale dans en penhak silat, de indonische vechtsport. Niet te laat naar bed want we gaan morgen weer verre reizen maken.

 


 

DAG 8 Bikittinggi - Padang Jakarta  Ca. 90 km / ca. 5 uur rijden

            Padang - Jakarta Ca. 480 km / 2 uur vliegen

Na de strenge controle vanwege de presidentiele vakantie rijden we naar Padang en nemen afscheid van onze chauffeur, bijrijder en reisleider. Onderweg nog een soort museum bezocht in Baakstijl en aldaar ons in de koninklijke barak-klederdracht gehesen voor wat deftige foto’s. Het vliegtuig in naar Jakarta en maken kennis met Java, de nieuwe chauffeur, bijrijder en reisleider. We maken een transfer via de oude historische Sunda Kelapa naar ons hotel en verblijven één nacht in de immense hoofdstad van Java. ’s Avonds natuurlijk het traditionele indonesische welkomstdiner. We moeten wennen aan onze nieuwe reisleider Chris, en alles went nietwaar? 

 

 

DAG 9 Jakarta - Bandung  Ca. 135 km / ca. 12 uur

Vandaag hebben we onze eerste reisdag op Java, van Jakarta naar Bandung, bekend om de vele koloniale art-deco gebouwen, veelal ontworpen door Nederlandse architecten. Wat een groot verschil tussen arm en rijk.

Voordat we de snelweg op en de file ingaan rijden we langs diverse nationale gebouwen en het Nationaal Monument. Veel verkeer in de hoofdstad, auto;s en scooters/motoren. Ik wist niet dat je zo makkelijk met vier personen daarop kon rijden (alleen papa heeft een helm, de kids en moeders niet…

Na de lunch in Bandung brengen we een bezoek aan het indrukwekkende Nederlandse ereveld Pandu, gelegen vlak buiten(?) Bandung. Inderdaad indrukwekkend en uitstekend onderhouden. De meeste graven op het ereveld zijn van Nederlanders die omgekomen zijn tijdens de bezetting van Indonesië door Japan. Mooi hotel met goed westers eten en een beetje zwemmen.

 


 

DAG 10 Bandung

Irna voelt zich niet lekker en blijft op bed.

Vandaag brengen we een bezoek aan de theeplantage Malabar, schitterend gelegen ten zuiden van Bandung in het hart van de Preanger hooglanden. Deze plantage werd tijdens de Nederlands koloniale tijd opgericht en is inspiratiebron geweest voor het boek ‘Heren van de Thee’ van Hella Haasse. ‘Theeplanter’ Karel Bosscha is verantwoordelijk geweest voor het tot bloei brengen van de plantage. We wandelen door het dorpje dat bij de plantage hoort en dat door Karel voor de werkenden van plantage gebouwd is. Ook hebben we het graf van Karel Bosscha bezocht. Een bijzondere plek wat nog steeds met eerbied door de lokale bevolking onderhouden wordt. Tot slot lunchen we in het originele, prachtig gerenoveerde, plantage woonhuis. Irna voelt zich een stuk beter en heeft zelfs gezwommen. Het diner was wederom goed met een heerlijk soepje.

 


 

DAG 11 Bandung - Wonosobo  Ca. 422 km / ca. 12 uur

Weer vroeg eruit… We maken een schitterende treinreis met een oude dieseltrein door de natuur, langs smaragdgroene rijstvelden en kleine dorpjes. De huisjes waren op hooguit 2 meter van het spoor gebouwd; je kon zo de was van de lijn trekken. We stappen na 8 uur rijden uit in Kroya en rijden verder met onze bus naar het gezellige bergstadje Wonosobo waar ons een warm welkom stond te wachten door een vrolijk Gamelan-orkestje. Die vrolijkheid was voor ons bestemd echter na 5 minuten hadden we genoeg van het traditionele getingel. Duurde nog veel te lang… We verblijven in een prachtig koloniaal hotel, oud maar gezellig. Goeie sambal!

 


 

DAG 12 Wonosobo - Borobudur - Jogjakarta Ca. 100 km / ca. 12 uur

Weer vroeg eruit voor weer een spannende dag. In de morgen brengen we een bezoek aan het actieve vulkanische complex Dieng. Dieng Plateau komt van het woord Di Hyang, wat ‘Huis van God’ betekent. Je vindt hier de oudste Hindu tempels op Java gebouwd in de 7de en 8ste eeuw. Het gebied ligt op een hoogte van ruim 2.000 meter en door de nevel doet het mysterieus aan. Dit gebied wordt vanwege haar schoonheid ook wel klein Zwitserland genoemd. We wandelen langs de kraterwand en zien hoe dikke zwavelwolken opstijgen en hoe alles borrelt en pruttelt. We hebben uitzicht op het kleurenmeer, dat zijn onwaarschijnlijke kleuren kent door het hoge zwavelgehalte in het water. Ook zie je en lopen we langs indrukwekkende heetwaterbronnen welke het water metershoog de lucht in spuiten. 

Hierna vervolgen we onze weg naar de wereldberoemde hindoe-tempels van Borobudur. Wat een schitterend complex waar we onze tijd nemen en veel foto's maken, natuurlijk in een sarong om de naakte lichaamsdelen te bedekken. Aansluitend met paard en wagen door de omgeving. Mooi weer, mooie rijstvelden en vriendelijke mensen en leuke huisjes en werkplaatsen. Lekker ontspannend bij de plaatselijke bevolking binnen kijken hoe ze bv. casavechips maken. /Veel contact met de kinderen welke de snoep en koekjes heerlijk vinden. Het laatste stukje weer de bus in en we eindigen de dag in de hofstad Jogjakarta. We dineerden bij de Pizzahut in een supergrote shoppingmall. Lekkerrrr.

Wel jammer dat vlak naast het hotel een moskee stond welke dankzij het feest voor het einde van de pelgrimstocht naar Mekka DE HELE NACHT met een valse stem liederen of gezegden stond te jammeren. Uiteindelijk val je in slaap.

 


 

DAG 13 Jogjakarta

Bezoek aan het museum bij de Kraton, het paleis van de Sultan, aan de zilverwerkplaats van Kota Gede, een leerfabriekje met een Nederlandse eigenaresse, een lokaal batikfabriekje en de gezellige winkelstraat Jalan Malioboro met haar vele stalletjes en marktkraampjes. Met de fietstaxi een leuke tocht gemaakt door de drukke stad In de middag bezoeken we het indrukwekkende Hindoe-Javaanse tempelcomplex Prambanan, dat op de Werelderfgoedlijst staat (weer met sarong aan). Als afsluiting lekker gefietst door Jogjakarta en de mooie omgeving.

 


 

DAG 14 EN 15 Jogjakarta - Batu/Malang  Ca. 322 km / ca. 8 uur

Vroeg eruit… (wanneer niet?) Op dag 14 staat wederom een prachtige treinreis op het programma die ons dwars door Centraal-Java verder naar Oost-Java brengt. Eigenlijk hadden al genoeg van de treinreis; het is nl. geen Orient-Express. We stappen uit in Jombang om vervolgens per bus verder te rijden naar het bergdorpje Batu. 

Even voorslapen want om 00.30 uur maakten we een spectaculaire excursie om de onvergetelijke zonsopgang met uitzicht op de Bromo vulkaan, mee te maken. Wat een geweldige nacht met spectaculaire momenten en uitzichten. De vulkaan niet op geweest, maar wat een spektakel, super.

‘sMiddags bijslapen en in de namiddag ons laten verwennen met een heerlijke massage.

Het diner was lekker. O,ja, vanaf dag 8 hebben we meer europees gegeten, we hadden een beetje genoeg van al dat “chinezen”…

 


 

DAG 16 Batu/Malang - Kalibaru  Ca. 240 km / ca. 9 uur

Vandaag opnieuw vroeg uit de veren, want dit wordt een lange maar ook prachtige dag. Langs rubber-, cacao- en koffieplantages (en rijstvelden) verder door Oost-Java naar het dorpje Kalibaru, waar we overnachten in een landelijk gelegen eenvoudig hotel, vlakbij een specerijenplantage. Eenvoud en sereniteit zijn de charme van deze omgeving. Het lijkt of de tijd hier even heeft stil gestaan, het contrast met West-Java is groot. Wel nog even lekker gezwommen. Tijdens het diner moesten we vluchten vanwege het lekkende dak vanwege een regenbui.

 

DAG 17 Kalibaru - Bali  Ca. 197 km / ca. 10.5 uur

We verlaten het eiland Java en gaan per boot naar het tropische godeneiland Bali. De sfeer is gelijk anders met veel versierde grote en kleine tempels waar veel offers werden gebracht. De apen en eekhoorns hadden dikke buiken van het eten.

 


 

DAG 18 T/M 20 Bali

Op Bali zaten we met Niels/Ineke en Ron/Ina samen in een 5 sterren hotel. Lekker genoten van het hotel, zwembad, de boulevard het eten, de zon. Lekker de laatste dagen tot rust komen. Dat is pas vakantie!

 

 


DAG 21 Bali - Amsterdam

Vertrek van Bali via /Singapore met overstap naar Amsterdam. Lange nachtvlucht. Dikke voeten en knieën.

 

DAG 22 Amsterdam

Aankomst op Schiphol. Blij dat we er uit kunnen. Shelley stond ons op te wachten voor de taxi naar huis. Einde van een indrukwekkende reis en eerst op zoek naar een frikandel. Het werd een broodje kroket met koffie maar het was wel genieten. Afscheid genomen van Niels, Ineke, Ron en Ina welke we spoedig in november weer gaan zien.

 

Indonesië het ga je goed, dank en NIET tot ziens, we gaan iets anders opzoeken.

SAMPAI BERTEMU LAGI.X
Loading