Halo of Flies

Halo of Flies is een single van Alice Cooper en band, die alleen in Nederland is uitgegeven. Nederland heeft altijd een wat aparte smaak laten zien bij internationale artiesten; soms liep het voorop, soms liep het achteraan. Halo of Flies is afkomstig van de elpee Killer, doch wordt hier pas een hit als Alice Cooper al twee albums verder is. Daartegenover staat dat het een atypische Alice Cooperplaat is. Cooper stond in die dagen meestal garant voor hardrock en deze plaat valt daar maar deels onder; het ging meer richting progressieve rock a la King Crimson, maar ook psychedelische invloeden zijn hoorbaar. Het heeft vrij lange instrumentale gedeelten en een soort drumsolo. De single duurde voor die tijd lang (8:21). Met B-kant Under My Wheels (2:51) haalde het de vijfde plaats in de Nederlandse Top 40. Op zich niet zo verwonderlijk want ook School's Out en Elected (later opgenomen, maar eerder uitgebracht) deden het hier goed in de verkoop.

Het nummer Halo of Flies wordt sinds een aantal jaren weer live door de band gespeeld, nadat Alice Cooper de vraag tijdens een interview met het blad Aardschok kreeg waarom de band het nummer niet meer speelde. Cooper antwoordde dat het al lange tijd niet live is gespeeld omdat het nummer alleen in Nederland een hit is geweest. Na het interview in Nederland werd het nummer opeens weer live gespeeld bij het eerstvolgende concert dat een aantal dagen na het interview plaatsvond. Van het nummer zijn vele recente filmpjes op YouTube (inzage juni 2010).

De plaat duurde zo lang dat diskjockeys van Radio Veronica (toen nog op het schip) soms grapten dat ze even een ommetje gingen maken om een bakje koffie te halen, zeker als ze een langere mix draaiden.

De band Halo of Flies is naar dit lied genoemd. Halo of Flies was niet het enige symfonische nummer van de band; het veel latere How You Gonna See Me Now ging ook die kant op.

Luister hier naar het nummer.

X
Loading