Deep Purple - Child in Time

Muziek is het nieuwste item op de site. Vroeger flink op de piano aan het rammen en met die basis is Jan nu op het Keyboard bezig. Een beetje coveren van de oude rock heeft zijn voorkeur en wonderbaarlijk genoeg gaat het steeds beter. De omschakeling van piano naar keyboard is groot, zeker als er 40 jaar tussen zit... Door het spelen komen ook favorieten uit het verleden weer naar voren, een reden om dieper daarop in te gaan.

We beginnen met Deep Purple, Jon Lord startte in 1968 met een band onder de naam "Roundabout" met gitarist Ritchie Blackmore, maar veel succes had hij niet en al snel vertrokken de drummer en de bassist. Via twee mensen die manager van de groep wilden worden kreeg hij Nick Simper als bassist en Ian Paice als drummer. Rod Evans sloot zich bij de groep aan als zanger.

De groep wijzigde haar naam in Deep Purple, en nam een eerste single op: "Hush". Dit was meteen de eerste hit. De single werd gevolgd door een cover van "Kentucky Woman" van Neil Diamond, waarna de eerste LP volgde: Shades Of Deep Purple. De plaat was matig succesvol. De band besloot daarom zo snel mogelijk de volgende plaat, The Book of Taliesyn, uit te brengen. Deze LP had wel succes, en de weg voor Deep Purple lag open. De samenstelling van de groep was Ritchie Blackmore op gitaar, Rod Evans zang, Jon Lord op de keyboards, Ian Paice op de drum en Nick Simper op bas. In deze samenstelling werd een titelloos album uitgebracht, waarop Deep Purple voor het eerst samenwerkte met een orkest in April. In hetzelfde jaar schreef Jon Lord Concerto For Group and Orchestra, waarop de band samenwerkte met de Royal Philarmonic Orchestra onder leiding van Malcolm Arnold. Op het album zijn Gillan en Glover voor het eerst te beluisteren.

Met het overkomen van Roger Clover en Ian Gillan van Episode Six naar Deep Purple slaat de groep een andere weg in. Het succes komt met het album Deep Purple in Rock. Deep Purple zette hiermee haar naam als hardrockgroep en was met groepen als Les Zeppelin en Blak Sabbath een van de pioniers van deze stijl. Black Night werd een hit in Nederland, maar kwam niet op het album te staan. Na In Rock volgde Fireball, waarvan de verkoopcijfers enigszins tegenvielen. In de VS komt de klassieker Strange Kind of Woman op het album te staan in plaats van Demon's Eye. Het titelnummer Fireball verscheen op single. Groter succes komt er als Child in Time (verdeeld over twee singlekanten) op single verschijnt in de Benelux. Het nummer zou later zeven jaar op nummer 1 staan in Veronica's Top 100 aller tijden. Het volgende album, Machine Head, wordt zowel artistiek als commercieel een groot succes. In de VS is de groep een mega-act geworden en Smoke on the Water is vaker op de Amerikaanse radio te horen dan het volkslied. Veel tracks van dit album komen in hetzelfde jaar op het dubbellivealbum Made in Japan.  In 1973 verscheen voorlopig het laatste album in deze bezetting met Who Do We Think We Are. Woman From Tokyo wordt wereldwijd op single gezet. Japan kiest voor een liveversie van Black Night als A-kant.

Deze eerste keer keizen wij voor het fameuze nummer CHILD IN TIME

Child in Time is een compositie fkomstig van het album Deep Purple in Rock uit 1970. De compositie is sterk gebaseerd op het nummer 'Bombay Calling' van de Amerikaanse band Its A Beautiful Day uit 1968. 'Bombay calling' heeft geen zang, maar de gelijkenis is zeer sterk. Er kan gesproken worden van een cover, maar Deep Purple heeft nergens de namen van de originele componisten vermeld. Deep Purple heeft een keer in het voorprogramma van Its A Beautiful Day gestaan en daar heeft de band het nummer vermoedelijk wel gehoord.  Een live-uitvoering van Child in Time verscheen enige tijd later, in 1972, op het livealbum Made in Japan. In deze song is de zanger Ian Gillan op zijn best. Hij demonstreert hier een enorm vocaal bereik en volume. De zware zangpartij wordt afgewisseld door een stuwende gitaarsolo van Ritchie Blackmore. Het is een van hun langst durende nummers, namelijk ruim 10 minuten. Het is bekend geraakt door de rustige, sensuele intro op het hammondorgel door Jon Lord, waarna Ian Gillans stem in crescendo langzaam, steeds luider en luider, in voluit gillen overgaat. Daarna komt de gitaarsolo in, ondersteund door beukende drums, bas en orgel, die twee minuten duurt, voordat deze abrupt afbreekt en de hele compositie weer van voren af aan begint.

Deep Purple speelt Child in Time niet of nauwelijks meer tijdens hun concerten. De band vindt het nummer gedateerd aangezien het over de Koude Oorlog gaat, maar ook Gillans stembereik zou het nummer niet meer aankunnen. 

 

Luister hier naar CHILD IN TIME

X
Loading